آشنایی با مکتب فرا واقع گرایی
سور رئالیست چیست؟ فرا واقعگرایی یا سور رئالیسم (به انگلیسی: Surrealism) یکی از جنبشهای معروف هنری در قرن بیستم است. زمانی که دادائیسم در حال از بین رفتن بود، پیروان آن به دور آندره برتون که خود نیز زمانی از دادائیستها بود گرد آمدند و طرح مکتب جدیدی را ریختند که در سال ۱۹۲۲ به طور رسمی سور رئالیسم نامیده شد. این جنبش در عمل با انتشار مجلهٔ انقلاب سور رئالیست توسط برتون آغاز شد. در سور رئالیسم هدف هنرمند این است که یک واقعیت تازه و مطلق در بیاورد، به عبارت دیگر واقعیت و رویا را به هم بیامیزد و "واقعیتی برتر از واقعیت" بیافریند. از مشهورترین هنرمندان سور رئالیست، "سالوادوردالی" (عکس بالایی) و "رنه ماگریت" (عکس پایینی) هستند. سور رئالیستها میگویند بسیاری از تصورات و تخیلات و اندیشههای آدمی هستند که انسان بر اثر مقید بودن به قید اخلاقی و اجتماعی و سیاسی و رسوم و عادات از بیان آنها خودداری میکند و این تصورات را به اعماق ضمیر پنهان خویش میراند. این قبیل افکار و اندیشهها و آرزوها غالباً در خواب و رویا و در شوخیها و حرفهایی که از زبان انسان میپرد تجلی میکند و سور رئالیستم طرفدار بیان صادقانه و صریح این قبیل افکار و تصورات و اوهام و آرزوها است. سور رئالیستها فعالیت اصیل انسان را همان فعالیت رویا مانند ندای درونی دنیای ناخودآگاه میدانند.
از دیگر سور رئالیستهای معروف میتوان به "پل الوار" (عکس بالایی) و "گیوم آپولینر" (عکس پایینی) اشاره کرد. تاریخچه فرا واقعگرایی (سور رئالیسم) محصول تغییرات بعد از جنگ جهانی اول و فراموشی دادائیسم بود که از سال ۱۹۲۱ آغاز شد. ظهور سور رئالیسم زمانی بود که نظریههای فروید روانشناس اتریشی درباره ضمیر ناخودآگاه و رویا و واپسزدگی (سرکوب)، فرهیختگان اروپا را به خود مشغول کرده بود. آندره برتون و لویی آراگون (عکس پایینی) که هر دو پزشک امراض روانی بودند از تحقیقهای فروید الهام گرفتند و پایه مکتب جدید خود را بر فعالیت ضمیر ناخودٱگاه بنا نهادند. وی معتقد بود ادبیات نباید به هیچچیز به جز تظاهرات و نمودهای اندیشهای که از تمام قیود منطقی و هنری یا اخلاقی رها شده باشد بپردازد و در اعلامیهای که انتشار داد نوشت: نخستین کتاب سور رئالیستی با عنوان "میدانهای مغناطیسی" در سال ۱۹۲۱ به قلم آندره برتون و یکی از همکارانش منتشر شد.
لوئیس بونوئل و سالوادور دالی در 1928 با همکاری هم فیلم "سگ آندلسی" را ساختند که یک فیلم سور رئالیستی تمام عیار محسوب میشود. مثلاً در یکی از سکانسها: ابری از برابر ماه میگذرد و در پلان بعد تیغی چشمی را درمیآورد. یا در سکانسی دیگر از این فیلم مرد جوان دهان خود را از چهرهاش جدا میکند و کف دستش میگیرد. زن از این عمل ناراحت میشود و موهای زیر بغل خود را مینگرد؛ مویی وجود ندارد، سپس مبهوت میشود چون موها مانند ریش بر چهره مرد است. یا نمایی از فیلم که خرهای مرده بر روی پیانوها خودنمایی میکنند و دستی که از آن مورچه بیرون میآید! آنچه بیش از هر چیز روش سور رئالیستی را مشخص میکند نوعی آزادی مطلق در شکل و محتوا است که سور رئالیستها از آن با عنوان: نوشتار و بیان اتوماتیک یا خود کار نام میبرند و یا شاید تقلیدی آگاهانه از تابلوهای نقاشی دالی و دیگر نقاشان سور رئالیست. شاید به جرات بتوان گفت سور رئالیسم بیشتر حرکتی تجسمی است تا ادبی، نفی واقعیت از خلال دگرگون کردن تصویر و بهم ریختگی عناصر تجسمی. و شاید بتوان ادعا کرد که بزرگترین دستاورد سور رئالیسم گسترش دیدگاههای فرویدی در تصاویر بود و از این طریق راه بر گرایشهای نمادین، ذهنگرایانه و تفسیری از فرا واقعیت گشود.
اصول سور رئالیسم سور رئالیسم با جایگزینی مفهوم واقعیت برتر به جای عصیان و نفی موجود در دادائیسم شکل گرفت.
|